Aktuality / oznamy organizačných zložiek ŠVPÚ

Kontakty - Veterinárny a potravinový ústav v Košiciach

http://www.svpuke.sk/kontakty

Organizačná štruktúra - VPÚ Košice

Organizačná štruktúra

Oddelenie komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu

Oddelenie zabezpečuje výkon senzorických, fyzikálnochemických skúšok poľnohospodárskych, potravinárskych výrobkov za účelom zisťovania príčin ohrozenia zdravotnej bezchybnosti potravín a surovín rastlinného pôvodu. Pracovisko je autorizované MPRV na vykonávanie chemických analýz vína v rámci certifikácie v zmysle zákona č. 313/2009 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve.

Činnosť oddelenia komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu

Senzorické skúšanie

Označovanie

Rastlinné tuky a oleje - kyslosť, peroxidové číslo , tuk , nerozpoznané nečistoty , voda

Dehydrované potraviny, bujóny, ochucovadlá - NaCl, dusík, tuk

Termosterilizované pokrmy, mrazené a hotové jedlá – voda , tuk, podiely , NaCl

Ocot, horčica a iné chuťové prípravky – kyslosť, sušina, tuk, popol, cukry, NaCl, SO2

Droždie - kvasná aktivita, sušina, dusík

Jedlé obilie - vlhkosť, objem, hmotnosť, bielkoviny, číslo poklesu , klíčivosť, hmotnosť tisíc zŕn, mechanický rozbor a škodci

Ryža - vlhkosť, mechanický rozbor

Múka - vlhkosť, mechanický rozbor, popol, mokrý lepok

Cestoviny- vlhkosť, titrov. kyseliny, počet očiek, piesok v sušine

Pekárenské výrobky – NaCl

Olejniny - vlhkosť, mechanický rozbor

Strukoviny - vlhkosť

Citrusové plody - šťavnatosť

Ovocie a zelenina, zemiaky a výrobky z nich - dusičnany, vlhkosť, kyslosť, piesok, prímesi, ph, refrakcia, podiely, SO2

Huby - sušené nečistoty, poškodenie plátkov, vlhkosť, konzerva, pevný podiel

Koreniny - eterické oleje, piperín, kapsaicín, popol, vlhkosť, NaCl

Nealkonápoje - refrakcie, vitamín C, CO2

Pivo - alkohol, extrakt v pôvodnej mladine , farba

Liehoviny - alkohol , suchý extrakt , cukor

Víno, ovocné víno, medovina - alkohol, prchavé a titrovateľné kyseliny, kyslosť, bezcukorný celkový extrakt, cukor, CO2, voľný SO2 a celkový SO2 kyselina vinná, hustota

Kakao - tuk / kakaové maslo v sušine / , vlhkosť

Káva, kávoviny, čaj - vodný extrakt v suš., vlhkosť, popol, piesok, vitamín C

Škrob - SO2

Cukor - polarizácia, invertný cukor, vlhkosť, popol, farba

Čokoláda, cukrovinky - % čokolády, prísady, tuk

Suché a škrupinové plody, kokos - mechanický rozbor, tuk, popol, NaCl, vlhkosť

Minerálne vody - NO2, NO3, SO4, CL-

Akreditácia VPÚ Košice

Akreditačný list si môžete sitahnuť aj vo formáte pdf tu.

Akreditácia

Odbor komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu

Referencie Veterinárneho a potravinového ústavu v Košiciach

NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre kontrolu rezíduí: chemické prvky v potravinách živočíšneho a rastlinného pôvodu, krmivách
vedúci: Mgr. Jana Boržíková

NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre kontrolu reziduí: mykotoxíny
vedúci: Mgr. Mariana Šurabová

NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre detekciu živočíšnych proteínov v krmivách
vedúci: MVDr: Štefánia Pirčová, MVDr. Erika Mišková

NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre dioxíny a polychlórované bifenyly
vedúci: MVDr. Zuzana Miklášová, Mgr. Jana Boržíková

NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre kontrolu rezíduí: sedatíva
vedúci: Mgr. Mariana Šurabová

NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre kontrolu rezíduí: antikokcidiká
vedúci: Mgr. Mariana Šurabová

NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre kontrolu rezíduí: antihelmintiká
vedúci: Mgr. Mariana Šurabová

NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre kontrolu rezíduí: tyreostatiká
vedúci: Mgr. Jana Boržíková

 

Oddelenie cudzorodých látok

Oddelenie zabezpečuje laboratórnu činnosť podľa požiadaviek ŠVPS SR a príslušných RVPS Vykonáva analýzy potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, krmív, analýzy vôd v úradných a súkromných vzorkách.

Na oddelení sú Národné referenčné laboratóriá (NRL), ktoré zabezpečujú činnosť nielen v rámci svojej spádovej oblasti, a to: NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B3c: chemické prvky v potravinách živočíšneho pôvodu a krmivách, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B3d: mykotoxíny, NRL pre kontrolu skupiny B3a: PCB, ale aj v rámci celoslovenskej pôsobnosti: NRL pre kontrolu rezíduí skupiny A2: tyreostatiká, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B2a: antihelmintiká, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B2b: antikokcidiká, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B2d: sedatíva.

Činnosť a členenie oddelenia

a. laboratórium kvapalinovej chromatografie:

  • stanovenie polyaromatických uhľovodíkov
  • stanovenie cukrov(fruktóza, glukóza, sacharóza, maltóza, laktóza, laktito, manitol, sorbitol, xylitol)
  • stanovenie antioxidantov
  • stanovenie mykotoxínov v potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu a krmivách
  • aflatoxín B1, B2, G1, G2, M1
  • ochratoxín A
  • deoxynivalenol
  • zearalenon
  • stanovenie sumy fumonizínov
  • T-2, HT-2 toxín
  • patulín
  • nivalenol
  • stanovenie konzervačných látok (kyselina sorbová, kyselina benzoová, parabény)
  • stanovenie syntetických farbív
  • stanovenie kofeínu
  • stanovenie chinínu
  • stanovenie syntetických sladidiel (sacharin, acesulfam K, aspartam, kyselina cyklámová, neohesperidín)
  • stanovenie syntetických farbív
  • stanovenie histamínu
  • stanovenie sulfónamidov
  • stanovenie antihelmintík (benzimidazoly: fenbendazol, levamizol, oxfendazol, albendazol, tiabendazol, triclabendazol, mebendazol, rafoxanid, avermektíny: eprinomektin, abamektin, moxidektín, doramektín, ivermektín, emamektín)
  • stanovenie kokcidiostatík (monenzín, salinomycín, maduramicín, semduramicín, lasalocid, narazín, dekochinát, diklazuril, robenidín, nikarbazín, halofuginón, toltrazuril)
  • stanovenie sedatív (xylazín, carazolol, azaperon, acepromazín, propionylpromazín)

b. laboratórium plynovej chromatografie:

  • stanovenie kongenerov polychlorovaných bifenylov
  • stanovenie rezíduí chlorovaných uhľovodíkov
  • stanovenie rezíduí organofosfátov
  • stanovenie metanolu v liehovinách
  • stanovenie prchavých látok( aldehydy, estery, suma vyšších alkoholov) v liehovinách
  • stanovenie mastných kyselín (mononenasýtené mastné kyseliny: palmito-olejová, eruková, olejová, nasýtené mastné kyseliny: palmitová, stearová, polynenasýtené mastné kyseliny: linolová, linolénová, suma nasýtených mastných kyselín)
  • stanovenie metylortute
  • stanovenie tyreostatík

c. laboratórium stanovenia chemických prvkov:

  • stanovenie chemických prvkov metódou ICP-MS
  • stanovenie ortuti AMA-254

d. iné:

  • stanovenie chloramfenikolu metódou ELISA
  • stanovenie alergénu- glutén - metódou ELISA
  • stanovenie dusičnanov a dusitanov vo vodách

Kontakt

Oddelenie cudzorodých látok
RNDr. Kvetoslava Kutschyová
Telefón: 055/63 392 93
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.