Aktuality / oznamy organizačných zložiek ŠVPÚ
Kontakty - Veterinárny a potravinový ústav v Košiciach
- Podrobnosti
- Uverejnené: sobota, 12. december 2015
- Napísal: Jozef Staš
Organizačná štruktúra - VPÚ Košice
- Podrobnosti
- Uverejnené: utorok, 01. december 2015
- Napísal: Jozef Staš
Oddelenie komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 11. marec 2019
- Napísal: Marek Hreško
Oddelenie zabezpečuje výkon senzorických, fyzikálnochemických skúšok poľnohospodárskych, potravinárskych výrobkov za účelom zisťovania príčin ohrozenia zdravotnej bezchybnosti potravín a surovín rastlinného pôvodu. Pracovisko je autorizované MPRV na vykonávanie chemických analýz vína v rámci certifikácie v zmysle zákona č. 313/2009 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve.
Činnosť oddelenia komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu
Senzorické skúšanie
Označovanie
Rastlinné tuky a oleje - kyslosť, peroxidové číslo , tuk , nerozpoznané nečistoty , voda
Dehydrované potraviny, bujóny, ochucovadlá - NaCl, dusík, tuk
Termosterilizované pokrmy, mrazené a hotové jedlá – voda , tuk, podiely , NaCl
Ocot, horčica a iné chuťové prípravky – kyslosť, sušina, tuk, popol, cukry, NaCl, SO2
Droždie - kvasná aktivita, sušina, dusík
Jedlé obilie - vlhkosť, objem, hmotnosť, bielkoviny, číslo poklesu , klíčivosť, hmotnosť tisíc zŕn, mechanický rozbor a škodci
Ryža - vlhkosť, mechanický rozbor
Múka - vlhkosť, mechanický rozbor, popol, mokrý lepok
Cestoviny- vlhkosť, titrov. kyseliny, počet očiek, piesok v sušine
Pekárenské výrobky – NaCl
Olejniny - vlhkosť, mechanický rozbor
Strukoviny - vlhkosť
Citrusové plody - šťavnatosť
Ovocie a zelenina, zemiaky a výrobky z nich - dusičnany, vlhkosť, kyslosť, piesok, prímesi, ph, refrakcia, podiely, SO2
Huby - sušené nečistoty, poškodenie plátkov, vlhkosť, konzerva, pevný podiel
Koreniny - eterické oleje, piperín, kapsaicín, popol, vlhkosť, NaCl
Nealkonápoje - refrakcie, vitamín C, CO2
Pivo - alkohol, extrakt v pôvodnej mladine , farba
Liehoviny - alkohol , suchý extrakt , cukor
Víno, ovocné víno, medovina - alkohol, prchavé a titrovateľné kyseliny, kyslosť, bezcukorný celkový extrakt, cukor, CO2, voľný SO2 a celkový SO2 kyselina vinná, hustota
Kakao - tuk / kakaové maslo v sušine / , vlhkosť
Káva, kávoviny, čaj - vodný extrakt v suš., vlhkosť, popol, piesok, vitamín C
Škrob - SO2
Cukor - polarizácia, invertný cukor, vlhkosť, popol, farba
Čokoláda, cukrovinky - % čokolády, prísady, tuk
Suché a škrupinové plody, kokos - mechanický rozbor, tuk, popol, NaCl, vlhkosť
Minerálne vody - NO2, NO3, SO4, CL-
Akreditácia VPÚ Košice
- Podrobnosti
- Uverejnené: utorok, 01. december 2015
- Napísal: Jozef Staš
Akreditačný list si môžete sitahnuť aj vo formáte pdf tu.
Odbor komodít rastlinného a zmiešaného pôvodu
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 11. marec 2019
- Napísal: Marek Hreško
Referencie Veterinárneho a potravinového ústavu v Košiciach
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 30. november 2015
- Napísal: Jozef Staš
NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre kontrolu rezíduí: chemické prvky v potravinách živočíšneho a rastlinného pôvodu, krmivách
vedúci: Mgr. Jana Boržíková
NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre kontrolu reziduí: mykotoxíny
vedúci: Mgr. Mariana Šurabová
NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre detekciu živočíšnych proteínov v krmivách
vedúci: MVDr: Štefánia Pirčová, MVDr. Erika Mišková
NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre dioxíny a polychlórované bifenyly
vedúci: MVDr. Zuzana Miklášová, Mgr. Jana Boržíková
NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre kontrolu rezíduí: sedatíva
vedúci: Mgr. Mariana Šurabová
NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre kontrolu rezíduí: antikokcidiká
vedúci: Mgr. Mariana Šurabová
NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre kontrolu rezíduí: antihelmintiká
vedúci: Mgr. Mariana Šurabová
NÁRODNÉ REFERENČNÉ LABORATÓRIUM pre kontrolu rezíduí: tyreostatiká
vedúci: Mgr. Jana Boržíková
Oddelenie cudzorodých látok
- Podrobnosti
- Uverejnené: pondelok, 11. marec 2019
- Napísal: Marek Hreško
Oddelenie zabezpečuje laboratórnu činnosť podľa požiadaviek ŠVPS SR a príslušných RVPS Vykonáva analýzy potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, krmív, analýzy vôd v úradných a súkromných vzorkách.
Na oddelení sú Národné referenčné laboratóriá (NRL), ktoré zabezpečujú činnosť nielen v rámci svojej spádovej oblasti, a to: NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B3c: chemické prvky v potravinách živočíšneho pôvodu a krmivách, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B3d: mykotoxíny, NRL pre kontrolu skupiny B3a: PCB, ale aj v rámci celoslovenskej pôsobnosti: NRL pre kontrolu rezíduí skupiny A2: tyreostatiká, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B2a: antihelmintiká, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B2b: antikokcidiká, NRL pre kontrolu rezíduí skupiny B2d: sedatíva.
Činnosť a členenie oddelenia
a. laboratórium kvapalinovej chromatografie:
- stanovenie polyaromatických uhľovodíkov
- stanovenie cukrov(fruktóza, glukóza, sacharóza, maltóza, laktóza, laktito, manitol, sorbitol, xylitol)
- stanovenie antioxidantov
- stanovenie mykotoxínov v potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu a krmivách
- aflatoxín B1, B2, G1, G2, M1
- ochratoxín A
- deoxynivalenol
- zearalenon
- stanovenie sumy fumonizínov
- T-2, HT-2 toxín
- patulín
- nivalenol
- stanovenie konzervačných látok (kyselina sorbová, kyselina benzoová, parabény)
- stanovenie syntetických farbív
- stanovenie kofeínu
- stanovenie chinínu
- stanovenie syntetických sladidiel (sacharin, acesulfam K, aspartam, kyselina cyklámová, neohesperidín)
- stanovenie syntetických farbív
- stanovenie histamínu
- stanovenie sulfónamidov
- stanovenie antihelmintík (benzimidazoly: fenbendazol, levamizol, oxfendazol, albendazol, tiabendazol, triclabendazol, mebendazol, rafoxanid, avermektíny: eprinomektin, abamektin, moxidektín, doramektín, ivermektín, emamektín)
- stanovenie kokcidiostatík (monenzín, salinomycín, maduramicín, semduramicín, lasalocid, narazín, dekochinát, diklazuril, robenidín, nikarbazín, halofuginón, toltrazuril)
- stanovenie sedatív (xylazín, carazolol, azaperon, acepromazín, propionylpromazín)
b. laboratórium plynovej chromatografie:
- stanovenie kongenerov polychlorovaných bifenylov
- stanovenie rezíduí chlorovaných uhľovodíkov
- stanovenie rezíduí organofosfátov
- stanovenie metanolu v liehovinách
- stanovenie prchavých látok( aldehydy, estery, suma vyšších alkoholov) v liehovinách
- stanovenie mastných kyselín (mononenasýtené mastné kyseliny: palmito-olejová, eruková, olejová, nasýtené mastné kyseliny: palmitová, stearová, polynenasýtené mastné kyseliny: linolová, linolénová, suma nasýtených mastných kyselín)
- stanovenie metylortute
- stanovenie tyreostatík
c. laboratórium stanovenia chemických prvkov:
- stanovenie chemických prvkov metódou ICP-MS
- stanovenie ortuti AMA-254
d. iné:
- stanovenie chloramfenikolu metódou ELISA
- stanovenie alergénu- glutén - metódou ELISA
- stanovenie dusičnanov a dusitanov vo vodách
Kontakt
Oddelenie cudzorodých látok
RNDr. Kvetoslava KutschyováTelefón: 055/63 392 93
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Ďalšie články...
- Oddelenie chémie potravín a toxikológie
- Oddelenie hygieny potravín
- Odbor cudzorodých látok
- Oddelenie hygieny krmív a výživy zvierat
- Odbor hygieny potravín
- Oddelenie patologickej anatómie a mykológie
- Oddelenie všeobecnej a špeciálnej bakteriológie
- Odd. serológie, virológie a parazitológie
- Odbor zdravia zvierat
- Odbory a oddelenia VPÚ Košice